Rekenmodules Pensioen & Lijfrenten

Jaarruimte berekenen

Je wilt geld apart zetten voor een aanvulling op je pensioen. De fiscus helpt met de lijfrenteaftrek. Hoeveel je mag aftrekken ligt aan je fiscale jaarruimte. Met deze online berekening van de jaarruimte kun je je lijfrente inleg goed afstemmen op het bedrag dat je als aftrekpost mag opvoeren.

De berekende jaarruimte is aftrekbaar als je dit bedrag in het betreffende belastingjaar als lijfrentepremie hebt gestort. Heb je niet tijdig gestort? Gebruik dan de niet-benutte jaarruimte als reserveringsruimte.

Start berekening
Reserveringsruimte berekenen

Je hebt je jaarruimte voor de lijfrenteaftrek niet ieder jaar benut. Dat mag je tot zeven jaar later inhalen met de reserveringsruimte. Hieronder kun je online je reserveringsruimte berekenen. Zo bepaal je hoeveel geld je met belastingvoordeel apart kunt zetten voor het aanvullen van je pensioen.

Je mag het hele bedrag in een lijfrente storten. Dit bedrag kun je vervolgens aftrekken van je belastbaar inkomen bij de aangifte inkomstenbelasting.

Start berekening
Wat is mijn eindkapitaal - (gegeven looptijd)

Je wilt een lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als de looptijd vast staat, hoe groot is dan het eindkapitaal bij rendement X en een maandelijkse inleg en/of eerste hoge storting Y?

In planning opgenomen
Wat is mijn eindkapitaal - (gegeven inleg e/o eerste hoge storting)

Je wilt een lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je weet hoeveel je maandelijks wilt sparen en/of eenmalig wil storten, hoe groot is dan het eindkapitaal bij een looptijd X en rendement Y?

In planning opgenomen
Wat is mijn eindkapitaal - (gegeven rendement)

Je wilt een lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je uitgaat van een bepaald rendement, hoe groot is dan het eindkapitaal bij looptijd X en een maandelijkse inleg e/o eerste hoge storting Y?

In planning opgenomen
Doelkapitaal opbouwen - hoeveel moet je eenmalig storten of maandelijks inleggen?

Je wilt een bepaald lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je weet hoe lang je wilt sparen en uitgaat van een bepaald rendement, hoeveel moet je dan eenmalig of per maand inleggen om dat doelkapitaal te halen?

Start berekening

 

Doelkapitaal opbouwen - hoeveel maanden/jaren doe ik er over?

Je wilt een bepaald lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je weet hoeveel je wilt inleggen en uitgaat van een bepaald rendement, hoe lang duurt het dan voordat je dat doelkapitaal bij elkaar hebt gespaard. 

In planning opgenomen
Doelkapitaal opbouwen - welk rendement moet ik maken

Je wilt een bepaald lijfrentekapitaal bij elkaar sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je weet hoeveel en hoelang je spaart, welk rendement moet je dan maken om dat doelkapitaal bij elkaar te kunnen sparen?

In planning opgenomen
Lijfrente uitstellen

Je wil met je lijfrentekapitaal nu nog geen uitkeringen aankopen. Je wilt het lijfrentekapitaal verder laten aangroeien. Als je het expirerende lijfrentekapitaal stort op een rekening, hoe groot wordt dan dit kapitaal bij een looptijd X en rendement Y?

Start berekening
Lijfrente uitkeren

Hoe lang kan ik bedragen onttrekken aan een opgebouwd lijfrentekapitaal?

In planning opgenomen

 

Bereken de maandelijkse aanvulling op mijn pensioen

In planning opgenomen

 

Welk startkapitaal is nodig om maandelijks een vast bedrag uit te keren?

In planning opgenomen
Wanneer bereik je de AOW-leeftijd?

De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop de AOW-uitkering ingaat. Vanaf dat moment heb je ook te maken met andere belastingtarieven en heffingskortingen. Vanaf 1 januari 2013 verandert ieder jaar de AOW-leeftijd. Gebruik onderstaande module om te weten wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. 

In planning opgenomen
Gouden handdruk 'parkeren'

Voor ontslagvergoedingen die je vóór 2014 hebt ontvangen gold dat je die kon parkeren met uitstel van belastingheffing. Dat kan nog steeds. Je kunt het geld ook verhuizen naar een andere 'parkeerplek'. Zo kan het kapitaal nog verder groeien. Bereken hier wat je eindkapitaal wordt als je het geld nog een aantal jaren wegzet.

 PS: vul in de rekenmodule alleen het startkapitaal in wat je wilt gaan verhuizen.

 

In planning opgenomen
Gouden handdruk uit laten keren

Je wil met je ontslagvergoeding een uitkering aankopen. Welk maandbedrag krijg je met banksparen? Maak hier je online berekening van de betalingen uit je Gouden handdruk. Vul beginkapitaal, looptijd in maanden, verondersteld rendement en inflatie in om de maandelijkse uitkeringen te berekenen.

 

In planning opgenomen